Ilzes Preisas personālizstāde

Izstādes

Exhibition picture

31 dec. - 31 dec. 1969

Ilzes Preisas personālizstāde


Mākslas galerijā „Jēkabs” (Jēkaba iela 26/28) no 5.februāra skatāma Ilzes Preisas personālizstāde „Gaismas spēles pelēkā tumsā”.

Ilze Preisa: „Mēs paši varam radīt savus gaismas un krāsas akcentus šķietami tumšā pelēkā telpā. Tas, kam pievēršam uzmanību, izgaismojas. Vide ap mums transformējas, mainoties noskaņojumam un laikam. Tā ir spēle ar sevi un laiku. Tu pats esi kā režisors, kas veido savu izrādi, savu mākslas telpu ar sev pašam svarīgiem objektiem un lietām.”


Ilzei Preisai piemīt lieliska krāsu izjūta. Viņas darbu dinamika izriet no krāsu dominantes, bet ar gadiem arī formas sāk spēlēt izteiktāku lomu. Sieviete, vērsis, ainava un klusā daba - tie ir tēli un motīvi, kas skatāmi Ilzes darbos. Viņas gleznas raksturo izteiktas gaismēnas, bagātīga faktūra un krāsu spēles. Gleznās māksliniece labprāt izmanto pretstatus - krāsa pret krāsu, gluda virsma un faktūra, izstrādātas detaļas un abstrakti laukumi. Arvien lielāka nozīme Ilzes darbos piešķirta cilvēka ķermenim, detaļām. Tomēr noteicošais gleznās paliek kolorīts.


Ilze Preisa: "Gleznas man rodas dabiski. Viss iesākas ar kādu impulsu - ieraudzītu krāsu motīvu vai pat frāzi, kas iedvesmo un rada vēlēšanos strādāt. Glezniecības procesā bieži vien pati darbība atklāj jaunus impulsus".


Pēc Jaņa Rozentāla Mākslas vidusskolas beigšanas Ilze Preisa mācījās Latvijas Mākslas akadēmijā un 2000. gadā to absolvēja ar izcilību. Par diplomdarbu "Vēstules no vēršiem" 2000. gadā viņa saņēma Klāva Sīpoliņa stipendiju. 2002. gadā Ilze Preisa ieguva maģistra grādu un gadu papildināja zināšanas Berlīnes Mākslas akadēmijā. Pirmā personālizstāde tika sarīkota 1994. gadā Austrālijā, Melburnā. Ilze Preisa ir Latvijas Mākslinieku savienības biedre kopš 2000. gada. Viņas darbi atrodas mākslas muzejos Latvijā, Omskas mākslas muzejā Krievijā, privātkolekcijās ASV, Austrālijā, Dānijā, Zviedrijā, Vācijā, Matti Miliusa mākslas kolekcijā Igaunijā.


Izstādē būs apskatāmas gleznas, kuras tapušas pēdējā gada laikā.