Lilitas Postažas personalizstade

Izstādes

exhibition log

15 marts - 15 apr. 2010

Lilitas Postažas personalizstade


No 16.marta mākslas galerijā “Jēkabs” (Jēkaba iela 26/28, k.2) skatāma ievērojamas gleznotājas, tekstilmākslinieces Lilitas Postažas gleznu izstāde.


Ideja, simboli un kolorīts – tie ir trīs vaļi, uz kuriem balstās Lilitas Postažas māksla.
Lilita Postaža: „Laiks pārvērš mākslu zeltā! Gleznojot es iedomājos par mākslas mūžīgajām vērtībām, cik tālu es atrodos no galvenā, nozīmīgā, neatkārtojamā un Dievišķā? Mākslinieks ir jaunas, vēl nebijušas realitātes radītājs, par kura rezultātu atbildīgs ir tikai viņš pats. Vai tas, ko rada mākslinieks vairo harmoniju Visumā, vai gluži pretēji? Vai laiks spēs manu mākslu pārvērst zeltā?”


Lilitas Postažas mākslas izteiksmes veidu varētu raksturot kā simbolisko reālismu, jo viņa glezno atpazīstamus tēlus – zivis, putnus, reālas sievietes no savas vides, taču šie tēli ietērpti filozofiska vispārinājuma vai pasakaina simbolisma kontekstos. Sievietei ir galvenā nozīme šajā Lilitas Postažas personiskajā mitoloģijā. Tā ir Dieviete, sieva, māte -pavārda sargātāja, iedvesmotāja un audzinātāja, radītāja un ārdītāja. Savukārt putni simbolizē brīvību un vieglumu, arī dabas balsi, kas uzrunājot cilvēku liek ieklausīties sevī, atpazīt zemapziņas signālus un vēstījumus. Šo piepildīto saturisko plānu ikvienā Lilitas Postažas darbā papildina ar mīlestību un rūpību izsvērtas gleznieciskās kvalitātes -kolorīts un faktūra. Rodas sajūta, ka māksliniece katru savam darbu pulē kā dārgakmeni.


Lilita Postaža ir beigusi Mākslas akadēmijas Tekstilmākslas nodaļu, piedalījusies neskaitāmās izstādēs Latvijā un ārvalstīs, rīkojusi personālizstādes. Par izcilu radošu sniegumu saņēmusi apbalvojumus gan Latvijas, gan ārzemju starptautiskajās izstādēs.

 

oiiiii