Intas Celmiņas personālizstāde “Mūzikas skaņas”

Izstādes

Exhibition picture

6 maijs - 30 maijs 2013

Intas Celmiņas personālizstāde “Mūzikas skaņas”


No 2013.gada 7.maija mākslas galerijā “Jēkabs” (Jēkaba iela 26/28) būs iespēja redzēt cienījamās gleznotājas Intas Celmiņas jaunāko darbu personālizstādi “Mūzikas skaņas”.

Šajā izstādē būs skatāmas 12 autores gleznas, kurās fiksētas dzīves un mūzikas radītās izjūtas, ietērpjot tās abstraktos un atraisītos tēlos. I.Celmiņas darbos atklājas centieni rast kopīgo starp mūziku un glezniecību, kā abu mākslas veidu savstarpējo mijiedarbību. Par topošo izstādi “Mūzikas skaņas” māksliniece komentē: “Dažādu skaņu ritmi un kārtošanās telpā ir līdzīgi krāsu ritmiem, mēģinu parādīt gaisa vibrāciju un skaņdarba kolorītu. Protams, šī ideja ir neiespējama un abstrakta, tomēr mani aizrauj mēģinājumi atrast kādu paņēmienu, kā pārraidīt mūzikas skaņas glezniecībā.” Māksliniece nereti savos gleznojumos spēlējas ar spēcīgu krāsu kontrastiem. Arī izstādē redzamajos darbos Inta ar neskaitāmās niansēs dominējošo tumšo kolorītu tiecas atklāt gaišo un spilgto.

Intas Celmiņas daiļradē dominē sievišķības noslēpums, dvēseles noskaņas, mūzikas interpretācijas un simbolisku tēlu būtība. Tas viss savu izpildījumu rod dinamiskā un piesātinātā krāsu triepienā, paužot spēcīgas emocijas. Nozīmīga mākslinieces daiļradē ir gleznas faktūra, kas izceļ telpas dziļumu un gaismas radīto efektu.

Inta Celmiņa (dzimusi 1946. gadā) izglītību ieguvusi Latvijas Mākslas akadēmijā un izstādēs piedalās jau kopš 1969.gada. Mākslinieces daiļrade augstu novērtēta Latvijā un ārzemēs. Celmiņas darbi atrodami Mākslas muzejā Arsenāls, Latvijas Mākslinieku savienības kolekcijā, Swedbankas kolekcijā, Krievijas Kultūras ministrijas īpašumā, Tretjakova galerijā Maskavā, kā arī citu valstu muzejos un privātajās kolekcijās. Mākslinieces profesionalitāti apliecina arī saņemtās prēmijas un apbalvojumi lokālajā, kā arī starptautiskajā kultūras telpā.