Intas Dobrājas gleznu izstāde

Izstādes

Exhibition picture

9 febr. - 28 febr. 2014

Intas Dobrājas gleznu izstāde


No 2014.gada 10. februāra četru nedēļu garumā mākslas galerijas "Jēkabs" telpās (Jēkaba iela 26/28) būs skatāma atzītās mākslinieces Intas Dobrājas personālizstāde. Tajā eksponētie darbi radīti pēdējā gada laikā. Arī šajā izstādē Inta Dobrāja priecēs savas mākslas cienītājus ar sievišķības izsmalcinātajām un noskaņu pilnajām kluso dabu un ziedu kompozīcijām.

Intas Dobrājas darbi top lēni. Māksliniece rūpīgi izstrādā un pārdomā katru detaļu, lai radītu harmoniskas, bet tajā pašā laikā vitalitāti caurstrāvojošas gleznas, tāpēc iespēja mākslinieces daiļradi novērtēt plašākai publikai izstādes formātā nerodas bieži. Intas Dobrājas glezniecībā nav vērojami krasi lūzuma punkti vai kardināla izteiksmes līdzekļu maiņa. Caur šo pastāvību māksliniecei izdevies pilnveidot savu daiļradi un izkopt meistarību līdz perfekcijai, radot Latvijas mākslas ainā unikālu, tikai autorei raksturīgu rokrakstu. Intas Dobrājas darbos virmo sievišķā enerģija, kas atklājas līdzsvara pilnos figurālos darbos, apgarotos aktos, izstrādātās ziedu un ikdienišķo priekšmetu kluso dabu kompozīcijās, radot pārlaicīgas skaidrības sajūtu. Liriskais miers un nosvērtība apvienojas ar smalku zīmējumu, telpas, plastiskas formas un izteiktas tonalitātes izjūtu.

Inta Dobrāja (dzimusi 1940. gadā) beigusi Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolas keramikas nodaļu un 1967. gadā Latvijas Valsts Mākslas akadēmijas Glezniecības nodaļu. Mākslas izstādēs Latvijā un ārzemēs Inta Dobrāja piedalās jau kopš 1968. gada. Mākslinieces talants augstu novērtēts, iekļaujot viņas darbus ne tikai Latvijas Mākslinieku savienības, Latvijas Nacionālā mākslas un citu pašmāju muzeju kolekcijās, bet arī Tretjakova galerijā Maskavā un privātkolekcijās Latvijā, Eiropā, ASV, Krievijā, Japānā, Izraēlā, Austrālijā un citur.

Intas Dobrājas personālizstādi būs iespēja novērtēt mākslas galerijā "Jēkabs" līdz 1.martam katru darba dienu no 12:00 līdz 18:00, sestdienās no 12:00 līdz 15:00.