Edgara Vintera retrospektīva gleznu izstāde

Izstādes

Exhibition picture

6 maijs - 30 maijs 2014

Edgara Vintera retrospektīva gleznu izstāde


Mākslinieks Edgars Vinters šogad atzīmēs savu 95 gadu jubileju, kam par godu galerijā „Jēkabs” (Jēkaba ielā 26/28) no 7.maija būs skatāma ievērojamā glezniecības meistara garās radošās dzīves retrospektīva izstāde.
E. Vinters ir viens no šī brīža latviešu akadēmiskās glezniecības vecmeistariem, kurš radījis bagātīgu mākslas darbu klāstu. Patiesi virtuozi, izmantojot piesātinātu krāstoņu izvēli un laika gaitā attīstot arvien enerģiskāku otas triepienu, E. Vinters atainojis ziedu kompozīcijas un pilsētas skatus. Tomēr mākslinieka lielākais iedvesmas avots vienmēr ir bijusi daba, līdz ar to tiešā kontaktā, esot plenērā, visvairāk tapušas neskaitāmas, mīlestības pilnas Latvijas ainavas dažādu gadalaiku ietvaros. Ar smalku vērību pat vismazāko upīti vai krūmu puduri E. Vinters ir spējis padarīt par izcilu glezniecisko motīvu, tiecoties atrast skaisto vienkāršajā. Pats mākslinieks komentē: „Mūsu ikdiena ir pārāk tumša. Mans mērķis ir tiekties pretī gaismai, radīt gleznās krāsas, noskaņas.” Arī šajā izstādē mākslinieks priecēs savus mākslas cienītājus ar eļļas un akvareļa tehnikās radītajām gaismēnu pilnajām ainavām, kā arī spilgtajiem ziedu gleznojumiem un pilsētas skatiem.
E. Vinters (dzimis 1919. gadā) ar zīmēšanu aizrāvās jau kopš bērnības. Latvijas Mākslas akadēmijā viņš iestājās visai sarežģītā periodā – 1940. gadā un mācījās pie tādiem latviešu 20. gadsimta glezniecības klasiķiem kā Leo Svempa, Jāņa Cielava, Augusta Annusa, Kārļa Miesnieka, Voldemāra Tones u.c., tomēr politiskās situācijas dēļ mākslinieks akadēmiju nebeidza. Pēc atgriešanās no leģiona un krievu gūsta, 1949. gadā E. Vinters absolvēja Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolu, paralēli glezniecībai veltot savu dzīvi pedagoģiskajai darbībai.
Mākslinieka Edgara Vintera radošo veikumu personālizstādē galerijā „Jēkabs” būs iespēja novērtēt līdz 31.maijam katru darba dienu no pulksten 12:00 līdz 18:00, sestdienās no 12:00 līdz 15:00