Valda Buša darbu izstāde

Izstādes

Exhibition picture

31 okt. - 17 nov. 2017

Valda Buša darbu izstāde


No 1. novembra mākslas galerijā “Jēkabs” (Jēkaba ielā 26/28) ir apskatāma izcilā gleznotāja Valda Buša (1924­–2014) darbu izstāde, kurā tiks eksponētas dažādos laika periodos tapušas gleznas.

Valda Buša glezniecībā atklājas cilvēka dialogs ar Visumu, iepazīstot un apjaušot tā būtību caur konkrētiem tuvākiem un tālākiem objektiem. Koki, zeme, ūdeņi, debesis. Saule. Pārsvarā gleznotas ainavas. Visvairāk strādāts dabā, tiesa gan, daļa gleznu pabeigtas darbnīcā. Gleznots tīrām krāsām, lieliem triepieniem, tādējādi radot pietiekami nosacītu dabas tēlu. Pakļaujoties gleznotāja acij, rokai un sirdij, krāsu un triepienu kontrasti viņa gleznās rada apbrīnojami harmonisku tēlu.  Augsts horizonts vai koki viņa gleznās bieži nostājas starp skatītāju un debesīm, tomēr līdz ar autoru skatāmies augšup, pāri koku galotnēm vai namiņu jumtiem. 

Valdis Bušs ir  dzimis latgalietis, bet Māksliniecisko izglītību ir guvis Latvijas Valsts Mākslas akadēmijā (1945–1950) un par nozīmīgākajiem pedagogiem uzskatījis Āriju Skridi un Leo Svempu. Tomēr dažādu iemeslu dēļ mākslinieka diplomdarbs palicis neaizstāvēts. Valdis Bušs ir piedalījies izstādēs kopš 1971. gada, sarīkojis personālizstādes Jūrmalā, Rīgā, Ķekavā, Ogrē, Jaunkalsnavā u.c. Mākslinieku savienības biedrs kopš 1973. gada. Bijis aktīvs Jūrmalas mākslinieku grupas biedrs.

Mākslas galerijā “Jēkabs” gleznotāja Valda Buša darbi būs aplūkojami no 2017. gada 1. novembra darba dienās no 11.00 līdz 18.00 un sestdienās no 11.00 līdz 15.00.