Valda Buša gleznu izstāde

Izstādes

Exhibition picture

18 jūn. - 9 jūl. 2019

Valda Buša gleznu izstāde


 

Mākslas galerijā “Jēkabs” (Jēkaba ielā 26/28) ir apskatāma retrospektīva gleznotāja Valda Buša (1924 – 2014) darbu izstāde, kurā eksponētās gleznas tapušas laikā no 1970. gadiem līdz 1990. gadu nogalei. Izstādē aplūkojamas spilgtas klusās dabas, mazpilsētu skati un dabasskati. Gleznas vieno Bušam raksturīgā pieeja dabas tēlojumam – lai arī pamatā gleznojumi tapuši plenērā un studijā tikai pielaboti, Bušs nav tiecies pēc konkrēta dabas atainojuma, tā vietā viņš ir centies radīt noskaņu ar ekspresīvu krāsu paleti un vērienīga triepiena palīdzību.

“Valda Buša glezniecība ir spilgta, tēlaina dvēseles kustība krāsās – tā pārsteidz ar emocionālu, vitālu spēku. Saliktie toņi, kas liekas nesavienojami, skan, uzrunā ar īpašu krāsu valodu, veidojot gleznieciski nereālu pasauli plašos, skanīgi piesātinātos krāsu laukumos. Tas ir viņa spēks.” / Ilda Sīlis/

Māksliniecisko izglītību Valdis Bušs ir guvis Latvijas Valsts Mākslas akadēmijā (1945–1950) un par nozīmīgākajiem pedagogiem uzskatījis Āriju Skridi un Leo Svempu. Tomēr dažādu iemeslu dēļ mākslinieka diplomdarbs palicis neaizstāvēts. Bušs ir piedalījies izstādēs kopš 1971. gada, sarīkojis personālizstādes Jūrmalā, Rīgā, Ķekavā, Ogrē, Jaunkalsnavā u.c. Mākslinieku savienības biedrs kopš 1973. gada. Bijis aktīvs Jūrmalas mākslinieku grupas biedrs.

Mākslas galerijā “Jēkabs” gleznotāja Valda Buša darbi ir aplūkojami darba dienās no 11.00 līdz 18.00.