JĀŅA ZIŅĢĪŠA GLEZNU IZSTĀDE “NEIESPĒJAMAIS REĀLISMS”

Izstādes

Exhibition picture

10 dec. 2019 - 17 dec. 2020

JĀŅA ZIŅĢĪŠA GLEZNU IZSTĀDE “NEIESPĒJAMAIS REĀLISMS”


JĀŅA ZIŅĢĪŠA GLEZNU IZSTĀDE “NEIESPĒJAMAIS REĀLISMS”

No 11.decembra līdz 18.janvārim mākslas galerijā “Jēkabs” būs aplūkojama Jāņa Ziņģīša (1973) gleznu izstāde. Izstādē būs eksponētas 15 pēdējā gada laikā tapušas gleznas. 

“Kas tu, Ziņģīt, esi – fotoreālists? Nē, es esmu vienkārši reālists!” /No mākslinieka sarunas ar gleznotāju Kasparu Zariņu/

Izstādes ietvaros mākslinieks Jānis Ziņģītis meklē atbildi uz jautājumu – kā gleznā mēģināt attēlot īstenību, kas ir nepārtrauktā kustībā un attīstībā? “Tas nav iespējams. Bet var mēģināt. Par to ir šī izstāde,” saka pats mākslinieks. Glezniecība kā medijs jau izsenis ir spēlējusi paslēpes ar reālismu, te tam pietuvojoties neticami tuvu, te atkal atvirzoties tālāk. Līdz ar fotogrāfijas parādīšanos glezniecības un reālisma attiecības ir kļuvušas vēl sarežģītākas. Tomēr jautājums, kā notvert netveramo ar otas un krāsas palīdzību, joprojām ir aktuāls. Jānis Ziņģītis ir viens no nedaudziem latviešu mūsdienu māksliniekiem, kurš ir uzticīgs reālisma žanram un izkopis to līdz pilnībai. Viņa darbos realitāte atklājas ne tik daudz fotogrāfiskā vides atainojumā, kā meistarīgā sajūtu tvērumā. Šķiet, lūkojoties viņa ziemas gleznojumos mēs dzirdam kā gurkst sniegs un varam ieelpot spirgto ziemas gaisu. Varam pieskarties vasaras vakara miglas vāliem pļavā un izgaršot sāļo jūras gaisu.

Gleznotājs un pedagogs Jānis Ziņģītis ir apguvis glezniecību Latvijas Mākslas akadēmijā un papildinājis zināšanas Dienvidmenas universitātē, Portlandē, ASV. Laikā no 2006. līdz 2016. gadam bijis Jaņa Rozentāla Rīgas mākslas vidusskolas direktors un kopš 2016. gada ir Nacionālās Mākslu vidusskolas direktors. Mākslinieku savienības biedrs kopš 2004. gada. Jāņa Ziņģīša darbi atrodas privātkolekcijās Latvijā, ASV, Austrālijā, Austrijā, Beļģijā, Čehijā, Francijā, Izraēlā, Krievijā, Norvēģijā, Polijā un Vācijā.

Mākslas galerijā “Jēkabs” Jāņa Ziņģīša darbi būs apskatāmi līdz 2020.  gada 18.janvārim darba dienās no 11.00 līdz 18.00 un sestdienās no 11.00 līdz 15.00.