Vitas Mercas gleznu izstāde

Izstādes

Exhibition picture

2 jūn. - 8 jūl. 2022

Vitas Mercas gleznu izstāde

No 2. jūnija līdz 8. jūlijam mākslas galerijā “Jēkabs” būs aplūkojama Vitas Mercas gleznu izstāde. Izstādē būs eksponētas pēdējā gada laikā tapušas gleznas. 



Vitas Mercas glezniecībai piestāv pavasaris – plaukstoši ziedi, dažādas zaļās krāsas nianses un maigi pasteļtoņi. Gaisīgais efekts Mercas gleznās ir panākts ar īpaši plānu eļļas glezniecības tehniku, kas savā caurspīdīgumā līdzinās akvarelim. Efektu paspilgtina gleznas plaknē apzināti atstātās objektu kontūras, ko māksliniece pirms gleznošanas ir ieskicējusi ar zīmuli. Tomēr aiz gleznu šķietamā viegluma slēpjas pamatīgs darbs, ko māksliniece ir ieguldījusi, līdz perfekcijai noslīpējot katras gleznas kompozīciju – tajās nav nekā nejauša, katrai ziedlapiņai ir sava, pārdomāta vieta.

Vitas Mercas daiļradē dominē gaišie pasteļtoņi. Tomēr izstādē būs aplūkojamas arī dažas “tumšās” gleznas, kurās ziedu kompozīcijas atainotas uz tumša, piesātināta fona, savā ekspresijā līdzinoties holandiešu vecmeistaru klusajām dabām. Līdztekus ziedu kompozīcijām, izstādē varēs redzēt arī pavasara tēmai veltītas ainavas.

Vita Merca ir absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmiju 1977. gadā un izstādēs regulāri piedalās kopš 1976. gada. Viņa ir Latvijas Mākslinieku savienības biedre kopš 1980. gada. Vitas Mercas skolotājs bija profesors Eduards Kalniņš. Arī pati māksliniece ir darbojusies pedagoģiskajā jomā, pasniedzot mākslas priekšmetus Liepājas Lietišķās mākslas un Jaņa Rozentāla mākslas vidusskolās, kā arī gleznošanu un kompozīciju Latvijas Kristīgās akadēmijas Bībeles mākslas nodaļā.

Mākslas galerijā “Jēkabs” Vitas Mercas darbi būs apskatāmi līdz 2022. gada 8.jūlijam darba dienās no 11.00 līdz 18.00.