INTAS CELMIŅAS GLEZNU IZSTĀDE

Izstādes

Exhibition picture

21 jūn. - 4 aug. 2023

INTAS CELMIŅAS GLEZNU IZSTĀDE

No 21. jūnija līdz 4.augustam mākslas galerijā “Jēkabs” būs skatāma Intas Celmiņas (1946) gleznu izstāde “Ainavas tēls”.

Izstādē eksponētajos darbos atspoguļojas Intas Celmiņas apbrīnojamā spēja abstraktā valodā runāt par dabas un pilsētas motīviem. Māksliniecei raksturīgajos lielformāta gleznojumos ar pastozu, ekspresīvu triepienu palīdzību iedzīvinātas ainavas dažādos gadalaikos. Visas gleznas izstaro vitālu enerģiju un mīlestību pret latvisko krāsu kodu. Tajās pārsvarā valda klusināti neitrālie un zemes toņi, papildināti ar atsevišķiem spilgti dzeltenās vai zilās krāsas akcentiem.

Pati māksliniece par izstādi saka: Latvijas ainavas ir burvīgas. Debesis, lauki, ūdens, koki, tāles, viss mainās gaismas iespaidā. Gadalaiku pārvērtības. Ja man izdodas atsevišķus dabas elementus notvert uz audekla, rodas ilūzija par ainavu. Es negleznoju ainavas, tikai rakstu esejas par ainavu ar eļļas krāsām.

Inta Celmiņa 1964. gadā ir absolvējusi Jaņa Rozentāla Rīgas mākslas vidusskolu un 1969. gadā Latvijas Mākslas akadēmijas Pedagoģijas nodaļu Eduarda Kalniņa vadībā. Dalību izstādēs Celmiņa ir aizsākusi 1969. gadā. Viņas darbi atrodas gan izstāžu zāles Arsenāls, Latvijas Mākslinieku savienības, A/S Swedbank un vietējās privātajās kolekcijās, gan Krievijas Kultūras ministrijas un Tretjakova galerijas īpašumā, kā arī citu valstu muzejos un privātajās kolekcijās. Māksliniece ir saņēmusi prēmijas un apbalvojumus gan vietējā, gan starptautiskā mērogā.

Mākslas galerijā “JēkabsIntas Celmiņas darbi būs apskatāmi līdz 2023. gada 4.augutam darba dienās no 11.00 līdz 18.00.

Tikšanās ar mākslinieci 21. jūnijā no plkst. 17.00 līdz 19.00